Semlm aku mskkn recipe simple cheese cake n skrg aku nk recommend recipe br yg lain plak. Pic above tu hubby yg amek sbb hubby yg masak. Abes nmpk kuali keramat ngan senduk buruk tu, xpe bukti sll ke dapur. Yg special ngan masakan ni, instead of using kentang biasa my hubby pakai french fries. Sbnrnye malas nk kupas ubi kentang, turnout rasernya lg empuk n best, xsangka plak. Xtau nk namakn recipe ni ape, so i just put "Zad's Daging Pedas Manis". Jom tgk camaner nk buat

Bahan-bahannya:
  1. Daging (potong sederhana besar n besar)
  2. French fries
  3. Tomato
  4. Ciliboo
  5. Bawang putih, merah, halia (utk tumis)
  6. Sos tiram
  7. Sos cili
  8. Kicap kipas udang kaler merah
  9. Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
  1. Rebus daging tp make sure air tu sgt sedikit supaya kemanisan daging retain dlm air rebusan tu. Tujuan rebus adalah untuk melembutkn lagi daging.
  2. Tumis sume bahan-bahan yg disebutkn sehingga naik bau
  3. Masukkan cili sedikit mengikut citarasa pedas anda. Sambil tu, mskkn sedikit air rebusan daging tu supaya cili xhangit.
  4. Bile cili dh masak, mskkn french fries. Kacau biar sebati dlm kuali tu.
  5. Mskkn cili, kicap, sos dan garam mengikut citarasa anda.
  6. Mskkn daging dan sume air lebihan tu. Tutup kuali tu supaya xcpt kering. Biar lama sket pun xpe br daging lembut dan sume bahan terserap ke dlm daging.
  7. Bila bukak je tudung kuali, akn ade aroma yg sungguh menyelerakan. Mskkn tomato and kacau. Ready to serve.

0 comments:

Post a Comment